Izrada web stranice

Internet stranice su osnovni medija za dijeljenje informacija i komunikaciju na internetu.

Svaka interakcija koju vršimo putem interneta koristi određeno sučelje i funkcije. Dobar izgled i intuitivne funkcije omogućiti će posjetiteljima da na jednostavan način dođu do željenih informacija i ostvare kontakt sa Vama. Nasuprot tome loše dizajnirane web stranice rade kontra efekt.

IZRADA WEB STRANICE (WEB DIZAJN)

Web dizajn je proces, što znači da povezuje više međusobno povezanih elemenata u jednu cjelinu – internet stranicu.

Osnovni elementi koje jedna web stranica mora sadržavati u svome procesu izrade su:

  • Kvalitetan, relevantan i pravilno posložen sadržaj (tekstovi, slike, multimedija)
  • Funkcionalnost (upotrebljivo korisničko sučelje za posjetitelje i administratore)
  • Tehnologija (izrađene prema zadnjim standardima kako bi se osigurala stabilnost)
  • Vizualni dizajn (stranice svojim izgledom pričaju priču i privlače klijente)
  • Marketing (dostupnost ciljanoj grupi posjetitelja i klijenata)

Prilikom izrade svaka internet stranica treba se uzeti u obzir ovih pet elemenata. Razlog tome je jednostavan. Kao i kod bilo koje druge (fizičke) djelatnosti moramo se potruditi usluge predstaviti na što bolji način. Npr. recimo da imate trgovinu. O kojim detaljima biste vodili računa kako bi ste imali uspješnu prodaju? Vjerujem da se slažemo da prije svega moramo imati dobru ponudu (sadržaj), zatim osoblje koje zna predstaviti i prodati (funkcionalnost), prostor u kojem se osjeća sigurnost i povjerenje (tehnologija), proizvodi posloženi na pregledan i atraktivan način (vizualno dotjerano) i na koncu voditi računa da imate kome prodavati (marketing).

Hajdemo malo detaljnije na ovih pet elemenata.

SADRŽAJ

Sadržaj tj. prikaz informacija, usluga i proizvoda na web stranici je razlog zašto se netko odlučio posjetiti neku web stranicu. Ovisno o tome koji sadržaji su prikazani na webu i na koji način privući će ciljanu grupu korisnika na internetu.

Osim što je sadržaj web stranice važan za posjetitelje od izuzetne je važnosti za indeksiranje i pozicioniranje stranica na internet tražilicama. Stog je pravilno uređenje i koncipiranje sadržaja segment koji se ujedno radi i kao dio procesa optimizacije za tražilice (SEO).

FUNKCIONALNOST

Prije svega funkcionalnost znači da posjetitelji na stranici mogu jednostavno i brzo doći do svih informacija tj. informacija zbog kojih su došli na internet stranicu. To se postiže pažljivim planiranjem arhitekture stranica, prikaza sadržaja, poveznica i kombiniranjem raznih interaktivnih elemenata (web aplikacija) kako bi se stvorilo pregledno i jednostavno za korištenje korisničko sučelje.

Upotrebljivo korisničko sučelje i komunikacija između posjetitelja i web stranice je od posebne važnosti kod poslovnih i prodajnih stranica jer o njima direktno ovisi prodajni rezultat i poslovni uspjeh.

TEHNOLOGIJA

Tehnologija izrade je element koji će ranije opisani koncept sadržaja i funkcionalnosti, korištenjem programskih jezika i web alata, pretočiti u prikladnu formu koja se može prikazivati u internet preglednicima.

Važno je obratiti pažnju na široki spektar uređaja kojim korisnici danas pristupaju internetu (smartphone, tablet, desktop), tako da u tehnologiju izrade bude uključen responsive (prilagodljiv) dizajn.

Pravilno tehnički izrađene (kodirane) stranice će se jednako prikazivati u svim internet preglednicima, neće se rušiti i brzo će se učitavati.

VIZUALNO OBLIKOVANE

Nitko ne voli kupovati u neurednoj trgovini u kojoj mu treba pola dana da pronađe željeni proizvod. Zar ne? Slično tome web stranica mora imati svoj vizualni stil koji prenosi Vašu poruku posjetiteljima i stvara vezu s njima. Iako se ukusi mogu bitno razlikovati, svatko (barem većina) voli skladan i čist dizajn.

Prvih nekoliko trenutaka će biti odlučni jer je to vrijeme u kojem će posjetitelj odlučiti o tome da li će ostati na stranici ili će otići. Stoga faktor lijepo uređene web stranice s dohvatljivim sadržajem ima veliku odgovornost.

MARKETING

Izrada web stranice zahtjeva određena ulaganja, stoga prirodno postoji očekivanje da ona svojim radom opravda ta ulaganja. Isplativost je posebno bitan faktor kada govorimo o poslovnim stranicama i kada od njih očekujemo da će na određeni način unaprijediti poslovanje i povećati prihode.

Prvi korak u marketingu za web stranicu je pridržavati se pravilnog procesa izrade web stranica. Uredno izrađena web stranica imati će dobru predispoziciju za prikazivanje na visokoj poziciji kod internet tražilicama i tako osigurati konstantan broj posjetitelja.

Kada ste sigurni da je Vaša web stranica izrađena prema standardima i sigurni ste da ima dobru komunikaciju s posjetiteljima možete napraviti slijedeći korak. Krenuti s oglašavanjem na internetu. No to ćemo ostaviti za neku drugu priliku…